Bewegen is goed, meer bewegen is beter

We moeten meer gaan bewegen en vooral de spieren trainen

 

Volwassenen zouden minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten moeten doen, en kinderen minstens drie keer per week. De Gezondheidsraad adviseert de minister om die aanbeveling op te nemen in de nieuwe beweegrichtlijnen voor kinderen, volwassenen en ouderen.

 

In Nederland bestaan momenteel drie normen voor bewegen, maar die zijn gedateerd. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Commissie Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad daarom gevraagd hier nieuwe wetenschappelijke inzichten te bundelen en te verwerken in één nieuwe richtlijn.

 

Bewegen is goed, meer bewegen is beter! 

 

Voldoende bewegen verkleint het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, obesitas en depressiviteit. Ook zijn er aanwijzingen dat de kans op borst- en darmkanker erdoor wordt verkleind. Omdat uit onderzoek blijkt dat de gunstige effecten op de gezondheid toenemen als mensen meer bewegen, is het advies bewegen is goed, meer bewegen is beter.

 

Volwassenen en ouderen zouden minstens 2.5 uur matig- of zwaar intensief moeten bewegen, kinderen dagelijks 1 uur. Daar komt het advies van de bot- en spierversterkende oefeningen nog bij.

De nieuwe geadviseerde richtlijn verschilt weinig van de drie oude normen. Wel spreekt de Gezondheidsraad niet meer van een beweegadvies per dag, maar per week en dan verspreid over verschillende dagen.

De gezondheidsraad onderscheidt vier verschillende niveaus van bewegen:

  1. Zitten: denk aan tv kijken, werken achter een beeldscherm.

  2. Licht intensief: muziek maken, afwassen.

  3. Matig intensief: activiteiten als wandelen en fietsen.

  4. Zwaar intensief: sporten, zoals hardlopen en voetballen.

 

Spierversterkende oefeningen: deze zijn gericht op het verbeteren van kracht en vermogen van de skeletspieren.

Botversterkende oefeningen: deze zijn gericht op belasting van het lichaam met eigen lichaamsgewicht.

 

RIVM

Dat bewegen goed is voor lichaam en geest, zal de meeste mensen niet vreemd in de oren klinken. Toch haalt een meerderheid van de bevolking de nieuwe richtlijnen niet, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

 

Het RIVM schat dat ongeveer 45% van de bevolking aan de nieuwe richtlijn voldoet. Het percentage ligt met 55% het hoogst voor de groep 4-11 jarigen en met 28% het laagst voor de groep 12-17 jarigen. Bij de groep 18+ is het percentage 44%.

 

Het RIVM kwam tot deze percentages op basis van gegevens uit vragenlijsten, die een indruk geven van trends in beweeggedrag. De Gezondheidsraad pleit ervoor om het gedrag met beweegmeters te gaan monitoren, om zo meer inzicht te krijgen in de werkelijke hoeveelheid bewegen.

 

Waarom gaan mensen wel of niet bewegen of sporten? ‘’Bewegen of sporten vergt nu eenmaal inspanning’’ zegt Juul van Rijk van Kenniscentrum Sport. ‘’Je moet vanuit een luie positie in beweging komen. Dat kan een drempel zijn. Daarnaast hebben sommige een sociale druk nodig, die wel willen bewegen, maar liever met iemand samen.’’

 

Wat veel gehoorde redenen zijn om juist wel of niet te gaan bewegen, verschilt ook per leeftijdscategorie. ‘’Bij jongere mensen speelt het in vorm blijven mee en het verbeteren van de conditie. Bij oudere mensen gaat het vaak om het op peil houden van de conditie, en fitter worden’’, zegt van Rijk.

 

Basisschoolkinderen bewegen vaak al best veel en zijn ook vaak aangesloten bij sportverenigingen’’ vervolgt ze. ‘’Maar als ze naar de middelbare school gaan, zie je dat weer wat afnemen. Dan verschuiven vaak ook de interesses’’.

 

Tussen de 20 en 50 jaar noemen mensen vaak tijdgebrek als factor die bewegen beperkt. Of ondanks goede voornemens toch geen zin hebben. Op oudere leeftijd kunnen ook ziekte en een verminderde mobiliteit een rolspelen.

 

Rol overheid

Hoewel uit eerdere onderzoeken dus al wel een en ander bekend is, schrijft de Gezondheidsraad dat er nog meer inzicht nodig is in factoren die mensen belemmeren of juist helpen om genoeg te bewegen.

 

Het naleven van de richtlijnen is volgens de raad niet alleen verantwoordelijkheid van de mensen zelf, maar ook van de overheid. De raad adviseert lokale overheden, bedrijven en scholen om meer samen te werken.

 

Het rapport van Gezondheidsraad is een advies. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport moet nog een standpunt innemen.

 

 

Bron: NOS

 


vorige pagina

Pers

''Happy end voor een massagesalon'' NRC.nl

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

''Blij de deur uit zonder happy ending in Rotterdam'' AD.nl

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

''De weldaad van traditionele Chinese massage'' Bossche Omroep

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

Cadeaubon

Koop hier uw cadeaubonWilt u iemand verrassen? QoQo Massage heeft ook cadeaubonnen. De prijs kunt u zelf invullen.
Klik HIER »

Maak een afspraak bij een van onze vestigingen
Openingstijden: 7 dagen per week van 10:00 uur tot 24:00 uur!
Klantenservice: 7 dagen per week van 09:00 uur tot 22:00 uur.